Sagatavo savu auto ziemas sezonai!

23.11.2022

Sagatavo savu auto ziemas sezonai!

Šogad nedaudz agrāk kā gaidīts, bet ziema ir klāt, un izskatās, ka tā atnākusi uz palikšanu. Jautājums Tev – vai paspēji sagatavot savu uzticamo auto sniegotajai sala sezonai?  

Tavām ērtībām esam apkopojuši visus vēlamos auto sagatavošanas darbus, lai Tavs auto būtu pilnībā gatavs ziemai. Lietas, kuras nepieciešams izdarīt, lai sagatavotu auto ziemas sezonai neprasa daudz laika, tomēr tās ievērojami atvieglos Tavu auto lietošanas pieredzi arī tad, kad termometra stabiņš krietni pakritīsies zem nulles atzīmes.  

Sagatavošanas darbi, ko labāk uzticēt speciālistam:  

  • Riepas – Ja brauc ar vissezonas riepām vai ziemas riepas nomainīji jau laikus, apsveicam! Paveikts pats svarīgākais no auto sagatavošanas darbiem. Pretējā gadījumā atgādinām, ka līdz 1. decembrim, atlikušas vien dažas dienas un minimālais pieļaujamais riepu protektora dziļums ziemā vieglajiem automobiļiem ir 4 mm.  
  • Akumulators, starteris un ģenerators – Ja starteris ir bojāts, akumulators var ātrāk izlādēties. Slikti strādājoša ģeneratora dēļ akumulators pastāvīgi netiek pilnībā uzlādēts, kas izraisa aktīvās masas sadrupšanu un plākšņu sulfāciju. Tāpat stiprā salā akumulatora jauda samazinās vidēji par 20 – 50%. Vecs akumulators var netikt galā ar savām funkcijām, tādēļ svarīgi pārbaudīt tā stāvokli, vēlams tehniskās apkopes stacijā. Iespējams, ka tas ir jāuzlādē, jāveic plašu desulfācija vai pat jānomaina.  
  • Sveces un svečvadi – Benzīna auto svarīgi pārbaudīt aizdedzes sveces un svečvadus, dīzeļauto – sildelementus un kvēlsveces.  
  • Apkures sistēma – Komforts pie stūres ir atkarīgs no temperatūras automašīnas iekšpusē. Lai pasargātu sevi no salšanas salonā, jāpārbauda, vai caurules nav bojātas un gaisa ventilācijas atveres un radiators nav bloķēti. Atgādinām, viena no visbiežāk aizmirstajām lietām ziemā ir salona gaisa filtra nomaiņa, kas bieži vien ir par iemeslu pastiprinātai logu svīšanai.  

Ko vari izdarīt saviem spēkiem:  

  • Degviela – Ziemā ir vērts tērēt vairāk labas kvalitātes degvielai. It īpaši, dīzeļmotoriem, kuriem ziemas mēnešos degvielas uzpildes stacijās ir pieejama īpaša, nedaudz šķidrāka degviela, kas sasalst pie krietni zemākas temperatūras. Vasaras dīzeļdegviela sabiezē jau pat -5°C temperatūrā, kurpretim ziemas degviela saglabā plūstamību pat -35°C temperatūrā.  
  • Logu tīrīšanas slotiņas –  Automašīnas logi ziemā nonāk daudz lielākā laika apstākļu ietekmē nekā vasarā. Sniegs, ledus,  šļakatas no priekšām vai pretim braucošām mašīnām logu trīšanas slotiņām liek darboties biežāk. Tāpēc ar iestājoties vēsākiem laikapstākļiem ieteicams pārbaudīt slotiņu stāvokli un vajadzības gadījumā uzstādīt jaunas tīrīšanas slotiņas. 
  • Logu šķidrums – Nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst par logu šķidruma maiņu. Tādēļ jau savlaicīgi ir vērts izlietot visu vasaras šķidrumu vai izsūknēt to no tvertnes. Pretējā gadījumā šķidrums var sasalt un nodarīt bojājumus. Tā kā ziemā logu šķidrums tiek patērēts vairāk, rekomendējam, stingri sekot līdzi tvertnes līmenim un bagāžniekā turēt rezerves kanniņu.  
  • Durvju blīvējums – Ja automašīnas durvju gumijas ir izdilušas, salonā būs auksts un mitrs un durvis var piesalt pie sliekšņa. Tādēļ, ja pamani, ka blīves ir sacietējušas vai saplīsušas, salonā iekļūst aukstums un no durvīm dzirdama specifiska, čīkstoša skaņa, blīvējumu ieteicams nomainīt. Tomēr, ja ar gumijām viss kārtībā, lai pasargātu tās no temperatūras svārstībām, sala un mitruma, laiku pa laikam apstrādā tās ar speciālu silikona smērvielu, ko iespējams iegādāties teju visos auto veikalos. 
  • Salona paklājiņi – Ziemā daudz praktiskāk ir izmantot gumijas paklājus, jo no tiem daudz vieglāk ir izliet izkusušo sniegu. Atceries, jo mazāk ūdens salonā, jo mazāka iespēja, ka aukstā laikā būs jākasa leduspuķes no stiklu iekšpuses.  

Ja visi šie punkti izpildīti, blakus sniega un ledus skrāpim, drošības pēc mašīnā katram gadījumam ieliec arī kādu pretaizsvīšanas līdzekli, startēšanas vadus, buksēšanas trosi un lāpstu. Jo nekad nevar zināt, kad kāds no šiem rīkiem noderēs Tev vai draugam! 🙂 

Saistītie raksti

Populāras automašīnu markas

12.04.2024

Jauns vai lietots auto – kurš ir labāks?

12.04.2024

Kas ir patēriņa kredīts?

21.03.2024