Bērna drošība automašīnā – kas tev jāzina?

29.03.2023

Bērna drošība automašīnā – kas tev jāzina?

Mūsdienās auto satiksme pilsētās un to apkārtnē kļūst arvien intensīvāka. Tāpat ikdienā ar automašīnām pārvietojas neskaitāmi daudz autovadītāju ar atšķirīgām braukšanas iemaņām, kas vecākiem liek domāt par savu bērnu drošību ne tikai uz ielas, bet arī automašīnā.

2018. gadā autokluba LAMB veiktajā pētījumā tika noskaidrots, ka vecāki ir slikti informēti par autosēdeklīšu drošas izmantošanas principiem. Tāpat šie dati lieicna par to, ka ievērojama daļa aptaujāto savus bērnus mēdz pārvadāt bez autosēdeklīša vai speciāla paliktņa. Bērna drošība automašīnā tā ir svarīga, tāpēc gādāsim par to, lai autokrēsliņš un drošības jostas tiek lietotas pareizi.

Autosēdeklīša izvēle

Pirmā un svarīgākā lieta, par kuru būtu jādomā ikvienam vecākam, rūpējoties par bērna drošību automašīnā, ir pareiza autosēdeklīša izvēle. Šobrīd dažādos veikalos klātienē un internetā ir pieejams plašs autosēdeklīšu klāsts, tomēr, lai izvēlētos vispiemērotāko variantu, ir jāņem vērā šie parametri: bērna svars, bērna garums un bērna vecums. Ņem vērā, ka viens auto sēdeklītis bērnam nedrēs vairākus gadus, bet gan to būs regulāri jāmaina. Autokrēsliņš mašīnā ir jānostiprina pēc iespējas stingrāk, lai bērns tajā justos droši. Tikpat būtiski ir tas, lai autokrēsliņš bērnu spētu aizsargāt no iespējamajiem triecieniem. Iegādājoties krēsliņu, jāpārliecinās, vai krēsliņam sānos ir pievienots mīksts polsterējums, kurš notur bērna galvu.

Pievērs uzmanību arī tam, vai tevis izvēlētajam autokrēsliņam ir marķējums atbilstoši Eiropas drošības standartam. Autosēdeklītim jābūt sertificētam lietošanai Eiropas Savienībā. Ja autosēdeklis ir sertificēts, tas nozīmē, ka tas ir pārbaudīts un atzīts par atbilstošu Eiropas drošības standartiem.

Pareiza autokrēsliņa lietošana

Kā tad īsti ir pareizi? Lai mašīnā brauktu kopā ar mazuli, krēsliņš ir jānovieto pretēji auto braukšanas virzienam. Speciālisti šo krēsliņa pozīciju iesaka izmantot līdz pat 2 gadu vecumam, no drošības viedokļa tas ir uzskatāms par labāko variantu. Iemesls maza bērna galva ir smaga (līdz pat 25% no ķermeņa masas) un frontālā sadursmē, atrodoties ar skatu braukšanas virzienā, tā tiek triekta uz priekšu, radot pamatīgu slodzi kaklam. Atceries, ka auto sēdeklītis/paliktnis jāizmanto, līdz bērns sasniedz 150 cm augumu, kas vidēji notiek 12 gadu vecumā.

Ja tomēr esi pārliecināts, ka tavs auto nav piemērots bērna pārvadāšanai vai vienkārši esi nolēmis iegādāties jaunu auto, iespējams, mēs varam Tev palīdzēt! Izvēlies savu nākamo auto un aizpildi pieteikumu auto līzingam vai auto kredītam pie Primero un uzzini savas iespējas iegūt finansējumu auto iegādei. Primero var būt Tavs uzticamais auto iegādes partneris!

Saistītie raksti

Populāras automašīnu markas

12.04.2024

Jauns vai lietots auto – kurš ir labāks?

12.04.2024

Kas ir patēriņa kredīts?

21.03.2024