Jauns vai lietots auto – kurš ir labāks?

12.04.2024

Jauns vai lietots auto – kurš ir labāks?

Kad pienāk laiks pirkt auto, viens no svarīgākajiem lēmumiem, kas jāpieņem, ir pirkt jaunu vai lietotu auto. Abiem variantiem ir savi plusi un mīnusi, kurus pirms galīgā lēmuma pieņemšanas ir rūpīgi jāizsver. Šajā rakstā aplūkoti galvenie faktori, kas palīdzēs izlemt, ko pirkt labāk – lietotu vai tomēr jaunu auto.

Cena

Acīmredzamākā atšķirība ir iegādes cena. Jauna auto sākotnējā cena ir bieži vien par 10 000 līdz 15 000 eiro augstāka nekā līdzvērtīgam 3 gadus mazlietotam auto modelim. Tomēr pēdējos gados lietotu auto cenas strauji aug, jo piegādes ķēžu problēmas ierobežo jaunu auto ražošanu. Turklāt procentu likmes lietotiem auto kredītiem parasti ir augstākas. Tāpēc kopējās izmaksu atšķirības var būt mazākas nekā sākotnēji šķiet. Protams, iegādājoties 5, 10 vai pat 15 gadus vecu auto sākotnējās izmaksas būs ievērojami mazākas, taču jārēķinās ar papildu izdevumiem, kas nākotnē būs nepieciešami auto remontam. 

Vērtības zudums

Visiem transportlīdzekļiem vērtība laika gaitā samazinās. Taču visstraujāk tas notiek pirmajos 3 auto dzīves gados. Pēc apmēram 5 gadiem vērtības zudums automašīnām ir nostabilizējas, tas nozīmē, ka, iegādājoties lietotu auto, kāds cits jau ir pieņēmis lielāko vērtības kritumu. Protams arī 5 gadus vecam auto vērtība pamazām zūd, tomēr tas notiek lēnākā tempā.

Uzticamība

Pastāv vispārpieņemts uzskats, ka jauniem auto ir lielāka uzticamība. Taču pētījumi rāda, labi kopts mazlietots auto var nodrošināt problēmām gandrīz neapdraudētu kalpošanu vairākus gadus. Domājot par lietota auto iegādi vienmēr ieteicams arī papētīt citu lietotāju pieredzi auto forumos, tā iespējams laikus uzzināt par konkrētā auto modeļa “slimībām”. 

Funkcijas

Lai gan jauns auto ir parīkots ar pašām jaunākajām tehnoloģijām un drošības uzlabojumiem, lietoti auto par to pašu naudu piedāvā daudz līdzvērtīgu funkciju. Piemēram, 3 gadus vecu auto ar pilnu parīkojumu un salīdzinoši jaunām tehnoloģijām, kura sākotnējā cena bija 35 000 eiro, tagad iespējams iegādāties par mazāk nekā 25 000 eiro. Tas ir labs tehnoloģiju komplekts par ievērojamu atlaidi. Savukārt, ja modernas auto funkcijas Tev šķiet maznozīmīgas un auto Tev nepieciešams vien lai droši nokļūtu no punkta A līdz punktam B, iespējams arī vecāki auto modeļi var būt vajadzīgais risinājumus. 

Garantijas

Jauniem auto ir garākas ražotāju garantijas, parasti 3 gadi/100 000 km virsbūvei un 5 gadi/150 000 km ritošajai sistēmai. Mazlietotiem auto  mēdz būt pagarinātās garantijas, kas mazina bažas par uzticamību. tomēr ilgāku vecākiem auto modeļiem ar lielu nobraukumu ražotāja garantijas laiks noteikti būs iztecējis, tāpēc jārēķinās, ka remonta izmaksas, ja tāds būs nepieciešams, visticamāk būs jāsedz no savas kabatas. 

Ko tad galu galā izvēlēties?

Lai izdarītu izvēli starp jaunas vai lietotas automašīnas iegādi, svarīgi rūpīgi izvērtēt savas individuālās vajadzības un finansiālās iespējas. Budžeta ziņā orientētiem pircējiem, kuri plāno izmantot savu auto daudzus gadus, lietota automašīna kopumā ir  piemērotāka izvēle. Savukārt tiem, kuri vēlas jaunākās funkcijas un garantiju segumu, labāk piemērots būs jauns auto. Protams, izvēle paliek katra paša ziņā. 

Ja plāno iegādāties jaunu vai lietotu automašīnu, bet pašlaik brīvie finanšu resursi ir ierobežoti, viens no potenciālajiem risinājumiem ir automašīnas līzings, kas paredz fiksētu mēneša maksājumu, brīvprātīgu KASKO iegādi un tikai 10 % pirmo iemaksu.