Kas ir Bonus Malus klase?

21.03.2024

Kas ir Bonus Malus klase?

Bonus Malus klases sistēma Latvijā tika ieviesta 2006. gadā kā obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas polises jeb OCTA cenas noteikšanas mehānisms atkarībā no autovadītāja riska līmeņa. Bonus Malus klase ir būtisks faktors, kas ietekmē obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas izmaksas. Jo augstāka ir Bonus Malus klase, jo zemāka ir OCTA cena. 

Kopumā sistēmā ir 17 klases, kas iedalās 3 grupās:

  • Paaugstinātā riska klases: 1-5.
  • Pazeminātā riska klases: 7-17.
  • Bāzes klase: 6.

Kā tiek aprēķināta Bonus Malus klasi?

Katru gadu BM klase tiek pārrēķināta atbilstoši tam, vai autovadītājs iepriekšējā periodā ir izraisījis satiksmes negadījumus. Ja negadījumu nav bijis, klase paaugstinās par vienu līmeni. Par katru ceļu satiksmes negadījumu, kas izraisīts gada laikā un pēc kura pieņemts lēmums par atlīdzības izmaksu, tiek zaudēta pirms tam aprēķinātā Bonus Malus klase:

  • Viens negadījums - Bonus malus klase samazinās par 30%.
  • Divi negadījumi - par 50%.
  • Trīs negadījumi - par 80%.
  • Četri un vairāk negadījumi - automātiski tiek noteikta pirmā, augstākā riska klase.

Aprēķinātā Bonus Malus klase ir derīga vienu gadu (no tekošā gada 1. septembra līdz nākamā gada 31. augustam). BM klasi pārskata 15. septembrī. Lai pārietu uz nākamo līmeni, transportlīdzekļa vadītājam jābūt apdrošinātam vismaz 275 dienas gadā, un iepriekšējā periodā nedrīkst būt bijuši apdrošināšanas gadījumi. Augstāko, 17. BM klasi vadītājs var iegūt, ja viņš ir apdrošināts vismaz 11 gadus, un šajā laikā nav bijis neviens satiksmes negadījums.

BM klase tiek piešķirta vadītājam, nevis transportlīdzeklim. Ja jūsu automašīnu vadīja cits cilvēks, un šis cilvēks bija iesaistīts satiksmes negadījumā, tas ietekmēs jūsu BM klasi. Tāpat, ja jums ir vairākas automašīnas vienā kategorijā, satiksmes negadījuma gadījumā Bonus Malus klase samazinās visām automašīnām.

Kā BM klase ietekmē OCTA cenu?

Jo augstāka BM klase, jo zemāka OCTA cena un otrādi. 1. klasē OCTA izmaksas ir visaugstākās, bet 17. klasē - viszemākās. Piemēram, 6. klases OCTA izmaksā 100 eiro, bet 17. klasē par tādu pašu auto jāmaksā 70 eiro gadā.

Tātad negadījumu neizraisīšana ilgtermiņā ļauj samazināt izdevumus par OCTA. Savukārt autovadītājs, kas bieži iekļūst avārijās, maksās vairāk. 

Kā uzzināt savu Bonus Malus klasi?

  • Pārbaudīt BM klasi var LTAB mājaslapā ltab.lv sadaļā "Mana OCTA".
  • Zvanot uz LTAB informatīvo tālruni 80000888.
  • Iespējams apmeklēt savas apdrošināšanas kompānijas mājaslapu (klienta profilu, ja tāds ir), sazināties ar savu apdrošināšanas kompāniju personīgi. 
  • Bonus Malus klasei jābūt norādītai arī esošajā OCTA polisē. 

Kā uzlabot Bonus Malus klasi?

Lai uzlabotu BM klasi, autovadītājam vismaz 1 gadu jābrauc bez satiksmes negadījumiem. Tad klase paaugstināsies par 1 līmeni. Lai sasniegtu augstāko 17. klasi, no 6. klases jābrauc 11 gadus bez negadījumiem.

Droša un uzmanīga braukšana ir labākais veids kā uzlabot Bonus Malus klasi un ietaupīt uz OCTA izmaksām.

Ja plāno iegādāties auto, bet pagaidām tam nav pietiekamu finanšu līdzekļu, izmanto auto līzingu no Primero. Atstāj pieteikumu mūsu mājaslapā un mūsu konsultanti ar Tevi sazināsies un sniegs individuālu piedāvājumu!