Kas ir aizdevums pret auto jeb atgriezeniskais līzings?

20.05.2024

Kas ir aizdevums pret auto jeb atgriezeniskais līzings?

Atgriezeniskais līzings jeb aizdevums pret auto ir finanšu mehānisms, kas ļauj individuāliem automašīnu īpašniekiem vai uzņēmumiem izmantot savu transportlīdzekli kā nodrošinājumu, lai iegūtu finansējumu, nezaudējot automašīnas lietošanas tiesības. Šī pieeja piedāvā alternatīvu tradicionālajiem kredītiem, jo īpaši situācijās, kad nepieciešami līdzekļi, bet nav vēlmes pārdot vērtīgu aktīvu. Tādējādi atgriezeniskais līzings var kalpot kā finansiāls risinājums tiem, kas meklē elastīgas finansēšanas iespējas, vienlaikus saglabājot automašīnas īpašumtiesības un turpinot to izmantot ikdienā.

Kā tas strādā?

  1. Transportlīdzekļa novērtēšana. Aizdevējs veic automašīnas novērtēšanu, lai noteiktu automašīnas pašreizējo tirgus vērtību, kura kalpos kā aizdevuma summas pamats. 
  2. Transportlīdzekļa pārdošana. Pēc novērtēšanas aizdevējs tehniski atpērk transportlīdzekli un nodot to atpakaļ lietošanā apmaiņā pret ikmēneša maksājumu. Šī darījuma rezultātā iespējams piekļūt transportlīdzekļa kapitālam, ko var izmantot dažādiem mērķiem, piemēram, parādu dzēšanai, avansa maksājumam jaunai automašīnai vai neparedzētiem izdevumiem.
  3. Līzinga līgums. Pēc pārdošanas un dokumentu sakārtošanas, tev ir iespēja turpināt lietot auto un pakāpeniski atgūt sava auto īpašumtiesības no līzinga uzņēmuma. Līzinga noteikumi, tostarp ikmēneša maksājumi un līzinga periods, tiks noteikti, ņemot vērā vairākus faktorus, piemēram, transportlīdzekļa vecumu, nobraukumu un stāvokli.

Arī Primero piedāvā šādus atgriezeniskā līzinga pakalpojumus Latvijā. Ieskaties sadaļā “Aizdevums pret auto”, piesakies finansējumam mūsu vietnē un uzzini, cik daudz vari saņemt par savu automašīnu.

Atgriezeniskā līzinga priekšrocības

Galvenais ieguvums indivīdiem no automašīnas atgriezeniskā līzinga ir iespēja piekļūt sava transportlīdzekļa kapitālam, nenokārtojot tā privātu pārdošanu vai apmaiņu pie dīlera. Tas var būt īpaši noderīgi tiem, kuriem nepieciešams vienreizējs naudas līdzekļu apjoms, bet kuri vēlas turpināt lietot savu automašīnu.

Citas atgriezeniskā līzinga priekšrocības ir:

  • Automašīnas atgriezeniskais līzings var nodrošināt lielāku elastību salīdzinājumā ar tradicionālajām finansēšanas iespējām.
  • Līzinga periods bieži vien ir īsāks nekā tradicionālais automašīnu kredīts, ļaujot potenciāli biežāk atjaunināt uz jaunāku transportlīdzekli.
  • Ikmēneša līzinga maksājumi var būt zemāki nekā maksājumi, kas saistīti ar tradicionālo auto kredītu.

Ir svarīgi ņemt vērā, ka, lai arī automašīnas atgriezeniskais līzings var sniegt finansiālus ieguvumus, tik pat svarīgi rūpīgi pārskatīt līzinga līguma noteikumus un nosacījumus, lai pārliecinātos, ka tie atbilst Taviem un Tavas ģimenes ilgtermiņa finanšu mērķiem un vajadzībām. Noslēgumā jāatceras, ka automašīnas atgriezeniskais līzings var būt lieliska opcija indivīdiem, kuriem nepieciešams piekļūt sava transportlīdzekļa kapitālam, vienlaikus saglabājot automašīnas lietošanas iespējas. Tikai izprotot procesu un rūpīgi novērtējot nosacījumus, iespējams noteikt, vai automašīnas atgriezeniskais līzings ir pareizais finanšu risinājums Taviem unikālajiem apstākļiem.